Blog

Mașină de gătit pe gaz sau mașină de gătit electrică? Ce alegem?

Echipamentul care se află la baza unei bucătării de restaurant este cu siguranță mașina de gătit sau aragazul, denumirea pe care o cunoaștem cu toții. Fără acesta este clar că nu poți să pregătești mâncărurile promise în meniu pentru clienții tăi și este foarte important să alegi un aragaz potrivit dimensiunii bucătăriei restaurantului tău.

Pe piața echipamentelor profesionale de bucătărie ai la dispoziție două variante pentru astfel de utilaje: aragazul clasic, pe gaz și aragazul electric.

Cu principii de funcționare diferite și într-o varietate de modele, ambele variante vin la pachet cu avantaje și dezavantaje.

Be Our Guest are în gama de utilije profesionale atât mașini de gătit pe gaz, cât și electrice.

Îți prezentăm mai jos atuurile fiecărei variante pentru a face alegerea potrivită. În plus, echipa noastră de consultanți îți stă la dispoziție cu sfaturi pentru a-ți echipa bucătăria exact cu ceea ce are aceasta nevoie.

Mașina de gătit pe gaz

Cu două, trei, patru sau cinci arzătoare, mașina de gătit ar trebui aleasă în primul rând în funcție de mărimea bucătăriei și implicit de numărul de locuri din restaurantul tău. Evident, cu cât ai un restaurant mai mare, cu atât îți trebuie o mașină de gătit mai performantă și cu mai multe ochiuri pentru a pregăti rapid mai multe feluri de mâncare simultant.

Simple, doar cu arzătoarele, sau prevăzute și cu cuptoare, mașinile de gătit trebuie să fie realizate din materiale de înaltă calitate, rezistente în timp și care se curăță ușor, așa cum este inoxul sau emailul.

Avantaje:

  • Costuri mai mici de achiziție față de un aragaz electric
  • Facturile la gaz sunt mai ieftine decât cele la curent
  • Temperatura este ridicată imediat de la punerea în funcțiune a mașinii de gătit
  • Bucătarul are un mai mare control asupra temperaturii atunci când fierbea mâncarea

Dezavantaje:

  • Aproximativ 30% din totalul de căldură emisă se pierde
  • Produc o temperatură mai mare în bucătărie
  • Dacă există anumite fluctuații ale gazelor, acestea vor determina timpi mai mari în gătirea mâncării

 

Mașina de gătit electrică

Prevăzute doar cu plită sau și cu un cuptor încorporat, mașinile de gătit electrice sunt utilizate din ce în ce mai mult în bucătăriile restaurantelor moderne, întrucât, în funcție de specificul acestora, pot fi mult mai eficiente.

Avantaje:

  • Transferul termic este mai eficient și nu se mai pierde o cantitate considerabilă a căldurii
  • Timpii de gătit sunt mai reduși, ceea ce înseamnă evident că mâncarea va fi gata mai repede
  • Posibilitatea de a seta temperatura

 

Dezavantaje:

  • Costuri mai ridicate de achiziție
  • Facturile la energia electrică sunt mai mari
  • Dacă plita aragazului electric nu este una cu inducție, aceasta se va încălzi mai greu
  • Există incovenientul că în cazul unor pene de curent, mașina de gătit nu va putea fi folosită
  • De cele mai multe ori, este nevoie și de modificarea instalației electrice pentru întreaga locație, astfel încât totul să funcționeze în parametri optimi