Blog

De câte chiuvete profesionale ai nevoie pentru bucătăria restaurantului tău?

Să ai un restaurant pe lângă faptul că este nevoie ca locația să fie pusă la punct din punct de vedere estetic și să ai preparate cu care să îți atragi clienții, trebuie să respecți toată legistlația în vigoare din punct de vedere sanitar.

Este normal că tot ce le oferi consumatorilor să fie de cea mai bună calitate și la standarde înalte de igienă.

Astfel că într-o bucătărie profesională, indiferent de tipul restaurantului, mărimea sau specificul acestuia, pe lângă echipamentele care te ajută la prepararea mâncărurilor, ai nevoie și de utilaje care să te ajute la spălarea și igienizarea acestora. Chiuvetele și spălătoarele sunt piese care nu pot lipsi, oricât de bogat sau de limitat ar fi meniul pe care îl propui.

Așadar, atunci când proiectezi bucătăria restaurantului și faci planul cu echipamentele și mobilierul necesar pentru utilarea acestuia, acordă o importanță deosebită chiuvetelor de inox.

Ordinul MS nr 976 din 1998, oferă directive clare în ceea ce privește echiparea bucătăriilor și a trasării circuitului acestora, conform articolului de mai jos:

Art. 31

“(1) Spațiile de preparare a mâncărurilor sunt constituite din bucătării și dintr-o serie de camere anexe în care se face prelucrarea preliminară a alimentelor.

(2) Spațiile de prelucrare preliminară a alimentelor (curățare, spălare, tocare) sunt spații cu circuite separate pentru legume, carne, pește, ouă.

Așadar, în articolul 2 se specifică clar că trebuie să existe cel puțin 4 chiuvete separate pentru spălarea și prepararea diferitelor tipuri de alimente: legume, carne, pește și ouă, asta pe lângă cele care sunt destinate special spălării veselei și a altor instrumente specifice.

Iar acest lucru ar trebui să îl iei în calcul dacă în meniul tău sunt prevăzute toate categoriile de alimente de mai sus pe care le vei folosi la pregătirea mâncărurilor. Nu numai că vei respecta legea, un lucru esențial de altfel, dar le vei oferi și respectul  clienților tăi și o calitate și o siguranță de 100% a preparatelor.

Dacă vrei să ai un spațiu pentru fiecare activitate din procesarea alimentelor și totul să fie perfect igienic, îți enumeram mai jos care sunt chiuvetele pe care ar trebui sa le iei în calcul, mai ales dacă ai un meniu variat:

 • chiuveta pentru spălare ouă
 • chiuveta pentru carne crudă
 • chiuveta pentru post procesare carne crudă
 • chiuveta pentru pește crud
 • chiuvetă pentru post procesare pește crud
 • chiuvetă pentru fructe și legume
 • chiuvetă pentru post procesare legume
 • chiuveta pentru zona destinată produselor de patiserie
 • chiuveta pentru zona destinată produselor de cofetarie
 • chiuveta pentru zona destinată produselor reci
 • chiuveta cu actionare la picior numită și chiuveta bucătarului
 • chiuveta pentru zona de spalat vase (cu zonă pentru scurs vase)
 • chiuveta pentru zona de spălat vesela (cu zona pentru scurs vesela)

În gama Be Our Guest ai chiuvete de inox realizate la standarde înalte de calitate care sunt prevăzute cu 1 și până la 3 cuve, în funcție de necesitățile pe care le ai. Chiuvetele profesionale sunt realizate de regulă din oțel inoxidabil. Acest material se curăță extrem de ușor, este rezistent în timp și în contact cu alimentele este sigur 100%.